Trawienie węglowodanów i białek

Zdrowie » Trawienie węglowodanów i białek

Trawienie węglowodanów i białek przebiega sprawnie, trawienie tłuszczów jest nieco upośledzone, zwłaszcza u wcześniaków. Obecność w żołądku kwasu solnego i pepsyny stwierdzano w 4-5 miesiącu życia płodowego. Zaczyny trzustkowe bez amylazy stwierdza się już w 5 miesiącu życia płodowego. Udział kwasów żółciowych w funkcji trawienia jest wystarczający.

Smółka znajduje się w jelitach od 4-5 miesiąca życia płodowego. Składa się z wód płodowych, złuszczonego nabłonka przewodu pokarmowego, komórek naskórka, mazi płodowej, meszku, zaczynów trawiennych, mydeł wapniowych, cholesterolu, bilirubiny i biliwerdyny. Ilość jej waha się od 60 do 200 g jest lepka, gęsta, zabarwiona ciemnozielono. Wydala się zwykle do 3-4 dnia życia. Przez dalszych parę dni stolce są zielonkawe, z pasmami śluzu, luźne. Po tygodniu stolce są mniej luźne, żółte.