WITAMINA A

Zdrowie » WITAMINA A

Witamina A, zwana akseroftolem, ma charakter pierwszorzędowego alkoholu nienasyconego. Jej cząsteczka jest połową cząsteczki beta-karotenu. Witamina A występuje w niewielkich ilościach w maśle, mleku, żółtku jaja kurzego, wątrobie zwierzęcej najobficiej w wątrobie ryb i w produkowanym z niej tranie. Duże ilości witaminy A zawiera mleko kobiece, szczególnie we wczesnym okresie laktacji. Głównym źródłem witaminy A są dla człowieka pokarmy roślinne bogate w prowitaminę - karoten: marchew, pomidor)', żółta kukurydza, żółte ziemniaki, zielony groszek, liście sałaty, szpinak, dynia.

Wchłanianie prowitaminy i witaminy A odbywa się w jelicie cienkim. Witamina A magazynowana jest w wątrobie i uruchamiana w miarę potrzeby. Większość beta-karotenu podanego w pokarmach rozpada się do witaminy A już w przewodzie pokarmowym. Przy obfitym jednak dowozie karoten wchłania się również nierozłożony i w tkankach stopniowo przechodzi w witaminę A. Wzrost zawartości karotenu w tkankach prowadzi do żółtawopomarańczowego zabarwienia skóry, typowego dla niemowląt otrzymujących duże ilości soku marchwiowego. W odróżnieniu od żółtaczki, twardówki pozostają w tych przypadkach białe. W ciężkich chorobach wątroby, cukrzycy, niedomodze tarczycy rozpad karotenu do witaminy A może być zaburzony, co sprzyja hiperkarotemii i hipowitaminozie A.