WITAMINA PP

Zdrowie » WITAMINA PP

Witamina PP budową chemiczną odpowiada kwasowi nikotynowemu lub amidowi kwasu nikotynowego. Obie te substancje posiadają aktywność witaminową i są nazywane niacyną. Ze względu na swoje działanie witamina PP zwana jest też przeciwpelagryczną. Witamina PP jest obficie zawarta w produktach zwierzęcych i większości produktów roślinnych. Zawartość w pokarmie kobiecym pokrywa w nadmiarze zapotrzebowanie u niemowlęcia. Ponadto kwas nikotynowy syntetyzują bakterie przewodu pokarmowego. W ustroju człowieka niewielkie ilości kwasu nikotynowego powstają z tryptofanu.

Niacyna wchodzi w skład enzymów pirydynowych. Ich działanie polega na przenoszeniu atomów wodoru i związane jest ściśle z oddychaniem tkankowym i pośrednią przemianą białek, tłuszczów i węglowodanów. Witamina PP zwiększa u chorych na cukrzycę wrażliwość na insulinę, insulina zaś, podobnie jak dieta wysokowęglowodanowa, podnosi zapotrzebowanie na witaminę PP. Witamina PP wpływa rozszerzająco na naczynia i ma działanie hipotensyjne. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP wynosi u niemowląt około 4, u starszych dzieci 6-12, u dorosłych 10-12 mg.